73 MAHALLE “KIRSAL MAHALLE” İLAN EDİLDİ

73 Mahalle “Kırsal Mahalle” İlan Edildi
Yazdır / Tarih: 2021-03-05

Haymana Belediyesi, Meclis üyelerinin oy birliği ile aldığı kararla 73 mahalleyi “Kırsal Mahalle” ilan etti. Kararla vatandaşlar, vergi muafiyeti ve indirim gibi birçok avantajdan faydalanacak.

2012 yılında Büyükşehir Belediye yasasında yapılan değişikliklerle 30 Büyükşehirdekitüm köy ve beldeler, köy vasfını yitirerek mahalleye dönüşmüştü. 16 Ekim 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan Büyükşehir Yasasındaki değişiklikle, daha öncemahalleye dönüştürülen köy ve beldelere kırsal mahalle statüsü verilmesinin önü açıldı.Haymana Belediyesi de,tüm meclis üyelerinin oybirliğiyle aldığı meclis kararıyla, daha önce köy ve belde olan, ancak Büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen 73 mahalleyi “Kırsal Mahalle” ilan etti.

Kırsal Mahalle Avantajları

Yeni düzenlemeyle kırsal mahalle statüsü kazanacak yerleşim birimlerinde;

Mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler emlak vergisinden muaf olacak.

Kırsal mahallelerde bina inşaat harcı ve imarla ilgili harçlar alınmayacak.

İçme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için %50’sini, konutlar için %25’ini geçmeyecek şekilde belirlenecek.

Turgut “Vatandaşın yararına olan her kararı uyguluyoruz”

Söz konusu yasa değişikliği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve hükümet yetkililerine teşekkür eden Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut,aldıkları kararla belediye gelirlerinde önemli bir kayıp yaşanacak olmasına rağmen vatandaşın yararını öne koyduklarını belirterek; “Bu yasa, kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlarımıza birçok ayrıcalıklar getiriyor, ilçe sınırları içerisinde kırsal mahalle belirleme yetkisini de İlçe Belediye Meclislerine veriyordu.Biz de Haymana Belediyesi olarak gelirlerimizde önemli kayba yolaçacak olmasına rağmen Meclisimize, İlçe merkezi dışındaki 73 mahallemize (tüm mahalleler) “Kırsal Mahalle” statüsü verilmesi için önerge verdik. Belediye Meclis Üyelerimizin oybirliği ile de Meclis Kararı aldık. Hayırlı olsun.”  dedi.