SON KALE HAYMANA’DA MEŞALELERLE ECDADIN İZİNDE

Son Kale Haymana’da Meşalelerle Ecdadın İzinde
Yazdır / Tarih: 2021-08-20

Kurtuluş Savaşı’nın Son Kalesi Haymana’da yüz yıl önce ecdadın kanıyla canıyla “22 Gün 22 Gece” direnerek yazdığı destandan yüz sene sonra bu kez o kahraman ecdadın torunları meşalelerle yürüyerek, atalarının izinde olduklarını gösterecek.

23 Ağustos günü Yunan Ordusunun ilk taarruz noktası olan Mangal Dağı’nda yapılacak olan Meşaleli Yürüyüş’ün yanı sıra birçok etkinliğin olacağı programın paydaşlarını; Haymana Kaymakamlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Haymana Belediyesi, Ankara Üniversitesi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü, Atatürk Araştırma Merkezi ve Kent Konseyi gibi önemli kurum ve kuruluşlar oluşturuyor.

100. Yıl’a Dopdolu Program

Sakarya Meydan Muharebesi 100. Yıl Haymana etkinlikleri Meşaleli Yürüyüş ile sınırlı değil. Çalışmalarına geçtiğimiz sene başlanan program yoğun ve dolu içeriğiyle dikkat çekiyor. Muharebenin başladığı 23 Ağustos ile sona erdiği 13 Eylül tarihleri arasına yayılan etkinlikler 23 Ağustos’ta Anıtkabir’e çelenk sunumuyla başlıyor. Aynı günün akşamı saat 18.30’da Mangal Dağı’nda fidan dikiminin ardından, Şehitliğe Meşaleli Yürüyüş, Işık gösterisi, Sela okunması, Saygı atışı, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Dr. Selim Erdoğan’ın “Mangal Dağı Muharebeleri” anlatımıyla devam edecek.

6 Eylül tarihinde Metro Sanat Galerisinde “Sakarya Zaferi ve Haymana” konulu fotoğraf sergisinin ardından 14.30’da Ankara Ticaret Odası Meclis Toplantı Salonunda “Melhame-i Kübra: Bir Milletin Kaderi”  belgesel film galası gerçekleştirilecek.

Sempozyum 11-12 Eylül, Kıraç Konseri 13 Eylül’de

Haymana’nın Sakarya Meydan Muharebesi’ndeki rolü ve öneminin anlatıldığı “Sakarya Meydan Muharebesi ve Haymana Uluslararası Sempozyumu” 11-12 Eylül tarihinde yapılacak. Etkinlikler 13 Eylül’de Kıraç konseriyle sona erecek.

Bu iki etkinliğin yanı sıra bu tarihlerde; Çocuk Şenliği, Yöresel Sanatçılar Konseri, TSK Armoni Mızıkası Konseri, Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan Anıt Mezarı ve Şehitliğinin açılışı, Sakarya Meydan Muharebesi Müzesi açılışı ve Şehitler için verilecek yemek gibi önemli etkinlikler de yapılacak.