MELHAME-İ KÜBRA BELGESELİNİN GALASINA YOĞUN İLGİ

Melhame-i Kübra Belgeselinin Galasına Yoğun İlgi
Yazdır / Tarih: 2021-09-08

Sakarya Meydan Muharebesi’nin 100. yılında Haymana Belediyesi tarafından hazırlanan “Melhame-i Kübra Bir Milletin Kaderi” belgeselinin galası Ankara Ticaret Odası Meclis Toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Yönetmenliğini Tolga Toga’nın yapımcılığını ise Halil İbrahim Uçak’ın yaptığı belgeselin galasına; Haymana Kaymakamı Muhammed Gürbüz, Ankara İl Kültür Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu, ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Dr. Baran Bozoğlu, ABB Zabıta Dairesi Başkanı Mustafa Koç, ABB Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Adnan Tatlısu, ABB Destek Hizmetleri Daire Başkanı Yalçın Demirkol, ABB Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Seyfettin Aslan, ABB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hacı Ali Bozkurt ile AKK Yürütme Kurulu Üyeleri, AK Parti Haymana İlçe Başkanı İsmail Can, Haymana Dernekler Federasyonu Başkanı Suat Dinç, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Turgut “Haymana’nın rolü ve önemini göstermeyi amaçladık.”

Galanın açılış konuşmasını yapan Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut söz konusu belgesel ile en uzun meydan muharebesi olan savaşı tüm yönleriyle izleyicilere aktarmayı ve Haymana'nın Sakarya Meydan Muharebesi'ndeki rolünü 7'den 70'e göstermeyi amaçladıklarını belirterek Başka bir deyişle Başkomutan Mustafa Kemal Paşa önderliğinde kahraman ordumuzun ve aziz milletimizin Haymana topraklarında vermiş olduğu bu Kurtuluş mücadelesini, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu için ödenen bedelleri, Haymana’mızın Milli Mücadelenin başından beri verdiği desteği gözler önüne sermeye çalıştık.” dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Sakarya Meydan Muharebesi'ni Melhame-i Kübra yani çok büyük ve kanlı savaş diyerek ifade ettiğini kaydeden ATO Başkan Vekili Temel Aktay ise “Bizler iş dünyasının temsilcileri olarak  vatan kurtaran Zafer'in yaşandığı bu şehirde, bugün ekonomi ve ticarette yeni zaferler kazanmak için mücadele ediyoruz.” diye konuştu.

Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ise Ankara'nın 5 bin yıl boyunca, tarihin her dönemine damga vurduğunu ifade ederek “5 bin yıldır tüm kritik dönemlerde tarihe damga vuran Ankara'yı önemsemek lazım. 100 yıl önce de Ankara sınırlarında gerçekleşen Sakarya Savaşı'nda Milli Mücadele ruhuyla gereğini yaptı ve tüm vatanı müdafaa etti.” dedi.

ABB Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu Türk Milleti'nin 100 yıl önce Sakarya Meydan Muharebesi'nde büyük bir destana imza attığını belirterek Mustafa Kemal Atatürk'ün kadim savaşlara gönderme yaparak 'Melhame-i Kübra' olarak adlandırdığı büyük savaşın ülkemizdeki anlamı çok büyük. Bitti denilen bir millet, bitti denilen bir toplum kendi küllerinden yeniden doğdu.” diye konuştu.

Belgeselin yönetmeni Tolga Toga ise böylesine önemli bir savaşın belgeselini yapmanın kendisine düşmesinden duyduğu gururu belirterek “Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut ile 1 yıl önce yaptığımız ilk görüşmede çok istekliydi. Sağ olsun bizlere hep destek oldu. Çok değerli hocalarımızla çalıştık. Kendilerinden çok şey öğrendim. Öğrendiğim şeyleri özetledim. İnşallah yansıtabilmişimdir.” dedi.

Gala gösterimi için düzenlenen tören, toplu hatıra fotoğrafı çekiminin ardından resepsiyon ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası'nın konseriyle devam etti.