Haymana Belediyesi

Gavur Kalesi Turizme Kazandırılıyor

Geri

Gavur Kalesi Turizme Kazandırılıyor

24 Nisan 2021

Haymana’nın kültürel ve tarihi değerlerinin turizme kazandırılması konusunda atağa kalkan Haymana Belediyesi’nin girişimleri sonuç veriyor.

Son olarak, Dereköy mahallesinde bulunan ve geçmişi M.Ö. 2000’li yıllara kadar dayanan Hitit dönemine aitGavur Kalesi’nin turizme kazandırılması için çalışmalar başlıyor.

Bu kapsamda 2021 yılı içerisinde Gavur Kalesi’ne giden bağlantı yollarının asfaltlanması, çevresinin tel örgü ile çevrilmesi, yürüyüş yolları ve oturma alanlarının yapılması, aydınlatmasının sağlanması ve bekçi kulübesi yapılması planlanıyor.

Turgut “Kaplıca Turizmini, Kültür Turizmi ile Desteklemeliyiz.”

İlçemize gelecek turistlerin kaplıca dışında vakit geçirebileceği ve Haymana’yı yaşayabileceği alanları turizme kazandırmayı hedeflediklerini belirten Belediye Başkanı Özdemir Turgut “İlçemize gelen turistlerin gezebileceği, geçmişimize dair bir şeyler öğrenebileceği tarihi alanlarımızı turizme kazandırma noktasında çalışmalarımız sürüyor. Dereköy mahallemizdeki Gavur Kalesi’ni turizme kazandırıyoruz. Böylece turistlerin ziyaret edebileceği geçmişi milattan önceye dayanan önemli bir tarihi eseri değerlendirmiş olacağız. Bunun yanı sıra Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait Kutluhan Camii ve Hüsamettin Ankaravi Türbesi, Osmanlı dönemine ait Merkez Camii, Şehitler Çeşmesi (Haymana Merkez’de pazar yerinin karşısında), Cumhuriyet dönemine ait ilçe merkezindeki Binbaşı Hüseyin Avni Alpaslan Şehitliği, Kışla Hastanesi Şehitliği (Eskikışla Mahallesi), Mangaldağı Şehitliği (Yaprakbayırı, Kirazoğlu Mahallelerinde), Evliyafakı Şehitliği, Çaldağ Sakarya Meydan Muharebesi Tanıtım Müzesi, Papazın Evi, Cimcime Sultan Türbesi ve Başdeğirmen Piknik alanı (Kadıköy mahallesi) gibi kaplıca turizmini destekleyecek, gelen ziyaretçilerin oteller dışında da vakit geçirebileceği kültürel ve tarihi alanlarımız Haymanamıza değer katacak. Demirözü Mağarasında da gerekli çalışmalar yapılıp doğa turizmine kazandırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduk. Önümüzdeki süreçte burayla ilgili de güzel haberlerimiz olacak. Bu yerlerle ilgili kahverengi yönlendirme tabelaları da hazırlatıp yakın zamanda takılmasını sağlayacağız. Yapacağımız bu çalışmalarla turistlerin ilçemizde geçirecekleri süre artacak, kaplıca turizmi yanında tarih turizmi de gelişecek, bunların daözellikle esnafımıza önemli katkıları olacaktır.” dedi.

Gavur Kalesinin Tarihi:

M.Ö. 16. yüzyıllarda yapıldığı sanılan Gavur Kale, seyyahlar tarafından ilk olarak 19. yüzyılda keşfedilerek bilim dünyasına tanıtılmıştır. Gavur Kalesi’nde yapılan ilk ciddi çalışma, Atatürk’ün isteği ile 1930 yılında H.H. VoderOsten tarafından yürütülmüştür. Bu çalışmalar sonunda önceleri sadece Hititlerin ibadet yeri olarak bilinen Gavur Kale’nin önemli Frig yerleşimlerinden olduğu da anlaşılmış, o yıl bizzat Atatürk tarafından ziyaret edilmiştir. Haymana ilçe merkezine 12 km uzaklıkta, Dereköy’den Mandıra mahallesine giderken sağ tarafta bulunan bir tepenin üzerine yapılı Kale’de, tepe üzerindeki dik kayaların güneye bakan yüzünde yer alan; birbiri ardına yürüyen iki tanrı, karşılarında oturan bir tanrıça kabartması ve bu kayalığın çevresindeki iri bloklardan oluşan duvarlar dikkat çekmektedir. Söz konusu kaya kabartmaları, Hititlere özgü eserlerden olup, Anadolu’nun değişik yerlerinde bulunan benzer anıtlardan sadece birisidir.