Kadın Çiftçilere Eğitim Sertifikaları Haymana’da Dağıtıldı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin “Kadın Çiftçi Eğitim Sertifika Dağıtım Töreni” Haymana Ziraat Odası ev sahipliğinde Grannos Termal Otel ve Kongre Merkezinde yapıldı.
Törene; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Nihat PAKDİL, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin ÇELİK, Ankara Vali Yardımcısı Mehmet POLAT, Haymana Kaymakamı Turan ERDOĞAN, Haymana Belediye Başkanı Özdemir TURGUT, Gıda Tarım ve Hayvancılık Ankara İl Müdürü Muhsin TEMEL, Aile ve Sosyal Politikalar Ankara İl Müdürü Selim ÇELENK, Ankara Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Halil İbrahim BALIKÇI, Haymana Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hamza SAPAR ile Haymana, Polatlı, Şerefli Koçhisar, Bala ve Gölbaşı ilçelerinde çiftçilik eğitimi gören, sertifika almaya hak kazanan 96 kadın çiftçi katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Ankara Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Halil İbrahim BALIKÇI; “Haymana Ziraat Odası olarak böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. “Kadın Hayata Can, Toprağa Bereket Katıyor.” sloganı ile başlattığımız kadın çiftçilerin eğitimi konusunda Sayın Genel Başkanımız Şemsi BAYRAKTAR’ın, hükümetimiz ve ilgili bakanlıklarla 14 Ekim 2014 tarihinde yaptığı protokol çerçevesinde ülke çapında uygulamaya geçildi. Bizde Ankara Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu olarak tüm ilçelerimizde kadın çiftçilerin eğitilmesi konusunda seferberlik başlattık. Bugün çeşitli ilçelerimizden 96 kadın çiftçimiz eğitimleri sonucunda, sertifikalarını almayı hak kazandılar. Evinde, ailesini çekip çeviren, özveride bulunan kadınlarımız; hızla gelişen ve erkeklerin tarım dışındaki işlere yönelmesi sonucu tarlada, bağda, bahçede, serada, ahırda çiftçilik işlevini üstlenmek zorunda kalmıştır. Bu eğitimler devam edecektir. Önümüzdeki günlerde diğer ilçelerimizde de eğitimlerini tamamlayan kadın çiftçilerimize sertifikaları verilecektir.” dedi.
Haymana Belediye Başkanı Özdemir TURGUT; “Termal Turizm Merkezi olan Haymana; aynı zamanda Anadolu’nun hububat merkezidir. Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı projesi ile Haymana’da Tarih Turizmide gelişecektir. Kadınların sosyal güvenlik sorunlarının çözüme ulaştığı, kadına şiddetin sona erdiği bir toplumun oluşması gerekmektedir. Kadın çiftçilerimizin eğitimine öncelik verilmesini sevinçle karşılıyorum. Çünkü hızlı göç veren bir ülkede yaşıyoruz. Tarım yapmak kadınlarımıza kalıyor. Eğer kadınlarımıza, çiftçilerimize tarımı öğretmezsek verimliliği yakalayamayız.” dedi.
Kadın Çiftçiler adına konuşma yapan Haymanalı Kübra YİĞİTER; ” Ben bir çiftçi kızıyım. Ev hanımıyım, emekçiyim, tüketici değil üreticiyim. Burada kadın çiftçiler olarak yararlı bir eğitim aldık. Tarımda erkekler başka işlere yönelince, şehre göç verince biz kadınlar tarımda erkeğin görevini üstlendik. Biz kadınlar ailesine özveride bulunurken, tarımda da bu önemli işi üstleniyoruz.” dedi.
Haymana Kaymakamı Turan ERDOĞAN; “Anadolu tarımın ilk başladığı yerdir. Yukarı Mezopotamya’da başlayan tarım yaygınlık göstermiştir. Kadınlar ailenin temel direği olmakla beraber, her konuda üretici durumundadır. Haymana hububat üretiminin yanı sıra Hayvancılık bakımından da zengin bir ilçedir ve 120 bin koyun bulunmaktadır Mahallelerde süt toplama tankları kurulmalıdır. Uygun fiyatlarla toplanan sütler tüketiciye sağlıklı bir şekilde ulaştırılmalı ve elde edilen gelir erkeklere değil, asıl üretici olan kadınlarımıza verilmelidir. Çünkü kadınlarımız yardımcı değil asıl üreticidirler.” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin ÇELİK; “Bakanlık olarak ailenin temel direği olan kadınlarımızın güçlü olmasını istiyoruz. Misyonumuzu bu hedef ve politikalara göre belirliyoruz. Kadınların ve kızların eğitime katılması, temel iş gücünde hak ettikleri yerleri alması ve her konuda kadınlarımızın güçlenmesi ülkemizi de güçlü kılacaktır.” dedi.
Törende son konuşmayı yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Nihat PAKDİL kadınların üretimde güçlenmesi için her türlü desteği verdiklerini belirterek şunları söyledi; “Ülke olarak tarımda dışa bağlılıktan kurtulma çabasındayız. Su, enerji ve tarım vazgeçilmez önceliklerimizdendir. Sağlıklı su kullanımı ve tüketicinin aldığı ürünü sorgulaması bizi sevindirmektedir. Kadınlarımız konusunda pozitif ayrımcılık yapmaktayız. Örneğin; kadınların kurduğu kooperatiflere öncelik tanıyoruz. Kadınların üretime olan katkısını artırmaya yönelik her girişimin yanındayız.” Tören sonunda 96 kadın çiftçiye sertifikaları verildi.